Het Andere Atelier

Parcours

St. Gillis

1060/0

Introductie

Deze wandeling van “1060 for ZERO” brengt u op 9 december tijdens de avondspits langs enkele plekken in Sint-Gillis waar al actie werd gevoerd. De wandeling gaat van hoog naar laag Sint Gillis en toont onoverzichtelijke situaties, de complexiteit van verkeerssituaties en hoe acties gericht op de publieke ruimte hier over kunnen doen nadenken.

Route

We spreken af ter hoogte van Café La Pompe. Dit is vlakbij metro-station Horta. We starten op het kruispunt van de Waterloose Steenweg met de Rue des Tamines en de Adolphe Demeurlaan. Dat is een zeer groot kruispunt op een drukke en brede regionale weg, waardoor er veel wordt wildgeparkeerd en te snel gereden. We dalen af tot aan de Bareel van St. Gillis. Dit is een zeer bekend punt, ongelooflijk druk, met allerlei vervoersmodi die op een kleine oppervlakte elkaar vanuit verschillende hoeken kruisen. Aan de Bareel van St. Gillis blijven we rechtdoor afdalen via de Theodor Verhaegenstraat. Aan het kruispunt ter hoogte van Place Bethleem slaan we rechtsaf. In tegestelling tot de Waterloose steenweg is het probleem op dit kruispunt dat er te weinig plaats is voor de verschillende vervoers-modi, waardoor het hier heel druk en onoverzichtelijk kan zijn. Combineer dit met een levendig plein met een school en een creche en je krijgt een gevaarlijke cocktail, zoals zich vorig jaar heeft voorgedaan met een dodehoekaanrijding van een fietser door een vrachtwagen.
Ter hoogte van het Bethlehemplein trekken we de woonwijk in. De Emil Feronstraat staat bekend voor hardrijders ‘s nachts. De wandeling eindigt op het Heldenplein, waar 1060/0 tijdens de zomervakantie gedurende een maand een leef- en speelstraat heeft georganiseerd. We zijn dan vlakbij het Zuidstation, waar het mogelijk is om direct naar Horta terug te keren met de metro, voor mensen die hun fiets laten staan bij de startplek.

Klik hier voor de korte documentaire over de wandeling in St. Gillis.

Boots on the ground:

De lokale burgercollectieven 1060/0, 1083/0 en 1140/0 gidsen u doorheen hun wijk. Met «Boots on the ground» vertrekken we vanuit het perspectief van de alledaagse ervaring: tijdens de wandelingen worden problemen in infrastructuur, verkeersveiligheid, etc. geïllustreerd en besproken. Lokale gidsen van Heroes for zero illustreren uitdagingen op het terrein. Dit is een gelegenheid voor uitwisselingen tussen de betrokken instellingen en de inwoners van Brussel.

Programma:

17:00 vertrekplaats:
Cafe La Pompe, aan het
kruispunt Waterloose
Steenweg en Adolphe
Demeurlaan

19:00 aankomstplaats:
Heldenplein

Corona:

Omwille van Corona is het aantal deelnemers per wandeling beperkt tot maximaal 15 mensen. Het dragen van een mondmasker is verplicht tijdens de gehele wandeling, alsook het respecteren van de afstand waar mogelijk.

Lokale gids van 1060/0:

Jan woont vlakbij het gemeentehuis van Sint-Gillis. In 2018 was hij een van de stichtende leden van 1060/0, een organisatie die, net zoals haar inspiratie-bron 1030/0 (Schaarbeek), ijvert voor een go-for-zero-visie op mobiliteit. Sinds januari 2020 is hij ook betrokken bij Heroes for Zero.

Inschrijven:

Inschrijven kan via deze link.