Het Andere Atelier

Parcours

Ganshoren

1083/0

Introductie

Tijdens de wandeling neemt “1083 for ZERO” u mee langs een aantal schoolomgevingen en de wirwar van gemeente- en gewestwegen, langs de grens van verschillende gemeentes.

Route

We wandelen vanaf het zwembad Nereus omhoog op de drukke as die de Keizer Karellaan en de Wereldtentoonstellingslaan verbindt en die dwars door Ganshoren loopt. Dat brengt ons naar de Keizer Karellaan, een snelweg in de stad: we steken deze over aan het kruispunt met de Beeckmansstraat, zonder garantie op conflictvrij oversteken – elke keer weer spannend met een kleuter aan de hand.

De smalle Ganshorenstraat is een echte street canyon met te smalle voetpaden, slechte lucht en op piekuren bijzonder veel transitverkeer. Die brengt ons naar het zeer complexe kruispunt voor de Unescoschool: trams, veel moeilijke verkeersstromen en tijdens het piekuur veel kinderen die te voet of met de fiets komen. De Goffinlaan heeft de voorbije maand meerdere serieuze ongelukken gezien en 1083/0 is al lang aan het lobbyen bij de verschillende spelers om de situatie aan de schoolpoort aan te pakken.

Via de Frans Gasthuislaan gaan we naar de Basiliek van Koekelberg. Jammer is dat er op de as Josse Goffinlaan-Frans Gasthuislaan wel (smalle) afgescheiden fietspaden liggen, maar dat o.a. het kruispunt voor de Unescoschool en de grote kruispunten aan het begin en einde van de as totaal niet befietsbaar zijn. Wij wandelen naar het kruispunt met de Pantheonlaan. Onze volgende stop is het Heilig Hartcollege waarvan de hoofdingang aan de mond van de Leopold II-tunnel ligt, de meest vervuilde plek van het Brussels gewest. Via een kort stukje Keizer Karellaan slaan we de Delhovestraat in, waar de voorbije jaren geëxperimenteerd werd met een schoolstraat.

Vervolgens wandelen we langs de Van Overbekelaan en de Notre Dame de la Sagesse-school verder in de richting van het Sint-Lutgardiscollege, waar sinds kort een echte schoolstraat is goedgekeurd. Afsluiten doen we via het Guido Gezelleplein, het ‘dorpspleintje’. Het is aan herwaardering toe en deze zomer heeft de gemeente in het kader van ‘Brussel op Vakantie’ – een gewestelijk initiatief – het plein tijdelijk autovrij gemaakt.

Klik hier voor de korte documentaire over de wandeling in Ganshoren.

Boots on the ground:

De lokale burgercollectieven 1060/0, 1083/0 en 1140/0 gidsen u doorheen hun wijk. Met «Boots on the ground» vertrekken we vanuit het perspectief van de alledaagse ervaring: tijdens de wandelingen worden problemen in infrastructuur, handhaving, etc. geïllustreerd en besproken. Lokale gidsen van Heroes for zero illustreren uitdagingen op het terrein. Dit is een gelegenheid voor uitwisselingen tussen de betrokken instellingen en de inwoners van Brussel.

Programma:

8:00 vertrekplaats:
Koningin Fabiolaplein 10
(zwembad Nereus)

10:00 aankomstplaats:
idem als vertrekplaats

Corona:

Omwille van Corona is het aantal deelnemers per wandeling beperkt tot maximaal 15 mensen. Het dragen van een mondmasker is verplicht tijdens de gehele wandeling, alsook het respecteren van de afstand waar mogelijk.

Lokale gids van 1083/0:

Arne woont sinds 2015 in Ganshoren, niet ver van de Keizer Karellaan. Sinds zijn oudste dochter naar school gaat schrikt hij elke dag weer van de ochtendspits aan de schoolpoort.

Inschrijven:

Inschrijven kan via deze link.