Het Andere Atelier

Parcours

Evere

1140/0

Introductie

Tijdens deze wandeling wil “1140 for ZERO” je meenemen op een inleefreis als tienjarige doorheen Evere. Hoe voelt het om je als kind te bewegen van thuis naar school en terug? We beginnen bij een basisschool en leiden je langs allerlei plaatsen waar we dromen van meer plaats voor groot en klein.

Route

We starten bij een nieuw aangelegde basisschool in Evere om de gemiste kansen qua verkeersinrichting daar te laten zien. Langs de drukke Cicerolaan, waar er voor niemand plaats lijkt te zijn, gaan we verder naar een punt dat ’s ochtends gegijzeld wordt door transitverkeer. Volgende stop is de ingang van een andere basisschool. ’s Ochtends gaan de kinderen de school daar binnen langs de doodlopende Gemoedsrustlaan. De naam en de ligging hebben alles om een rustige start van de dag mogelijk te maken. De realiteit is anders.

Dan is het tijd voor een rustpunt en stappen we langs de Henri Dunantlaan waar een afgescheiden fiets- en voetpad toont hoe een gemeente op kindermaat er voor ons moet uitzien. Het contrast met onder andere de drukke Genèvestraat zal snel duidelijk worden. Op de Vrijetijdslaan durven we dromen en laten we zien wat een aparte busbaan daar zou kunnen betekenen voor alle weggebruikers. Eindigen doen we op de meest mysterieuze plek van Evere: waar fietspad én busbaan opeens in het niets opgaan. Ons eindpunt ligt vlak bij het station van Evere, zodat iedereen genoeg mogelijkheden heeft om terug te keren naar huis of werk.

Klik hier voor de korte documentaire over de wandeling in Evere.

Boots on the ground:

De lokale burgercollectieven 1060/0, 1083/0 en 1140/0 gidsen u doorheen hun wijk. Met «Boots on the ground» vertrekken we vanuit het perspectief van de alledaagse ervaring: tijdens de wandelingen worden problemen in infrastructuur, handhaving, etc. geïllustreerd en besproken. Lokale gidsen van Heroes for zero illustreren uitdagingen op het terrein. Dit is een gelegenheid voor uitwisselingen tussen de betrokken instellingen en de inwoners van Brussel.

Programma:

8:00 vertrekplaats:
Marie Popelin-school, Cicerolaan 20

10:00 aankomstplaats:
Station Evere, August De Boeckstraat

Corona:

Omwille van Corona is het aantal deelnemers per wandeling beperkt tot maximaal 15 mensen. Het dragen van een mondmasker is verplicht tijdens de gehele wandeling, alsook het respecteren van de afstand waar mogelijk.

Lokale gidsen van 1083/0:

Liesbeth woont in midden-Evere en richtte anderhalf jaar geleden 1140/0 op. Ze is vrijwilliger bij heroes for zero om veiligere straten voor alle kinderen in Evere te bekomen.

Bernard woont al 31 jaar in Evere. Hij is al 24 jaar verantwoordelijk voor GRACQ-Evere. Hij is bestuurslid van H4Z en zit in de regionale mobiliteitscommissie (sinds 2007). Hij was voorzitter van GRACQ van 2001 tot 2016 en directeur van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (nu Vias) van 2002 tot 2015.

Philipppe woont in Hoog-Evere. Hij is ook de ouder van twee kinderen, waarvan de oudste elke ochtend op de fiets naar de Aurore school gaat. We waarderen de mooie voetgangersfaciliteiten in deze buurt, maar de fietsers worden op sommige belangrijke plaatsen nog te veel vergeten.

Inschrijven:

Inschrijven kan via deze link.